Radon är en osynlig, luktfri och smaklös gas som endast kan upptäckas genom mätning. Trots att den är naturligt förekommande kan långvarig exponering för höga halter radon öka risken för lungcancer. Faktum är att radon är den näst vanligaste orsaken till lungcancer i Sverige, efter rökning. Uppskattningsvis finns radonhalter över referensnivån på 200 Bq/m³ i cirka 400 000 svenska bostäder, vilket orsakar mellan 400 och 500 fall av lungcancer varje år.
Hur och när ska du mäta radon?
För att upptäcka radon i hemmet krävs en radonmätning. Den mest tillförlitliga metoden är att använda spårfilmsdosor, även kallade radonmätare, för en långtidsmätning. Detta ger ett pålitligt årsmedelvärde och bör utföras under eldningssäsongen (1 oktober – 30 april) under minst två månader. Även om korttidsmätningar kan användas vid exempelvis husköp eller efter saneringsåtgärder, är de mindre pålitliga och bör endast ses som ett komplement.
När är det dags att mäta radon?
Du bör överväga en radonmätning i följande situationer:
- Vid köp av ett nytt hus.
- Efter renoveringar eller ombyggnationer.
- När du byter ventilations- eller värmesystem.
- Vid nybyggnation.
- Om det har gått mer än tio år sedan den senaste mätningen.
Vad gör du om radonhalterna är för höga?
Om en långtidsmätning visar förhöjda radonhalter bör du utföra en radonbesiktning. En expert identifierar då orsaken till problemen och föreslår lämpliga åtgärder, såsom förbättrad ventilation, tätning av sprickor eller installation av en radonsug. När saneringen är genomförd är det viktigt att utföra en kontrollmätning för att säkerställa att åtgärderna har haft önskad effekt.
Ta kontroll över radon i ditt hem
Att mäta och åtgärda radon är en investering i både din och din familjs hälsa. Genom att vara medveten om radon och vidta nödvändiga åtgärder kan du säkerställa ett tryggt och hälsosamt inomhusklimat. Radonhantering är enkelt att genomföra och gör en stor skillnad för ditt hem och din framtid.